Madrid, Toledo & Salamanca

Vakantie Madrid, Toledo & Salamanca

Deze plaats ligt centraal in Spanje op de Spaanse hoogvlakte. Afstand van Utrecht naar Madrid is ongeveer 1720 kilometer. Het is het hoogst gelegen hofstad van Europa.
Deze stad heef heelveel bezienswaardigheden waaronder, het pradomuseum het belangrijkste museum van Spanje met veel Italiaanse, Spaanse en Vlaamse meesters ( bijvoorbeeld Rubens ).
Het Puerto del Sol een groot plein met veel cafe’s. Het park El Retiro, Palacio Real het koninklijke paleis. En hier bevindt zich ook het kloostercomplex El Escorial voluit San Lorenzo de el Escorial, ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Madrid. In de zestiende eeuw was dit de verblijfplaats van Filips 2.
Vlakbij ligt de Valle de los Caidos, de vallei der gevallenen, waaronder andere generaal Franco ( van 1939 tot 1975 dictator over Spanje ) begraven ligt.

Toledo ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Madrid, al in 1941 tot nationaal monument verkaard vanwege de mooie ligging op een rotspunt boven de Taag en de aanwezigheid van monumentale gebouwen als de Alcazar en de kathedraal.

Salamanca een oude stad met veel Romeinse herinneringen zoals het Plaza Mayor dit is het centrale plein. Casa de la Conchas, het huis met de honderden schelpen. De schelp was het symbool van de bedevaartgangers naar Santiago de Compostela.

Madrid en omgeving hebben als gevolg van een beschutte ligging en de daardoor weinige wind in de zomer te kampen met hoog oplopende temperaturen en luchtverontreiniging. De beste tijd om Madrid te bezoeken is daardoor het voor en najaar.

Tot in de zestiende eeuw was Toledo de hoofdstad van het land. Madrid was een geïsoleerde plaats op een brandend hete hoogvlakte en niet eens aan een grote rivier. Madrid is het geografische en culturele centrum van Spanje. Eeuwenlang heeft deze stad een concurrentieslag gehad met Barcelona. Deze relatie is te vergelijken met die tussen Rotterdam en Amsterdam, alleen lopen de nationalistische sentimenten in Spanje veel hoger op.