De Canarische Eilanden

Vakantie De Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden behoren tot Spanje, maar liggen voor de westkust van Afrika in Atlantische Oceaan, ter hoogte van het zuiden van Marokko.
Vanuit Amsterdam naar de Canarische Eilanden te vliegen 2 uur en 25 minuten naar Las Palmas duurt bijna twee keer zo lang. D e Canarische Eilanden zijn een eilandengroep of een archipel die uit zeven bewoonde hoofdeilanden bestaat, te weten in belangrijke volgorde Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro.

Deze archipel is geheel van vulkanische oorsprong. Op zwakke plekken in de aaardkorst vonden uitbarstingen plaats, waardoor het omliggende gebied als een schild afgedekt werd vandaar de naam schildvulkaan. Door veel opeenvolgende uitbarstingen hebben deze vulkanen een grote hoogte bereikt en zijn zij boven zeeniveau gekomen. Door de vulkanische oorsprong is de begroeiing op veel plaatsen schaars en treft men op een aantal eilanden meer lava dan zandstranden aan.
Het droogste klimaat hebben de eilanden Lanzarote en Fuerteventura.
Zandstormen komen hier regelmatig voor. Er zijn ook begroeide eilanden te vinden met tropische producten als bananen, tomaten en groente, het is vooral te vinden aan de noordkant van de grote eilanden Gran Canaria en Tenerife.

De Canarische Eilanden liggen juist ten noorden van de kreeftskeerkring, de plaats waar de zon omstreeks 23 juni recht boven staat. Het klimaat hier is het gehele jaar subtropisch. Het klimaat wordt vaak omschreven als dat van een eeuwige lente. De gemiddelde temperatuur is constant, zelden stijgt het kwik overdag boven de 30 graden celcius en s’nachts onder de 10 graden. De belangrijkste winterzonbestemming zijn dus de Canarische Eilanden voor de Nederlandse vakantiegangers. Hierdoor is de winter het hoogseizoen en zijn veel diensten in die periode duurder dan in de zomer. Deze eilanden zijn in eerste instantie een zon en strandbestemming, zwemmen kan vrijwel het hele jaar door, mede door de warme golfstroom. Gran Canaria is in dit opzicht de grootste trekpleister.
Natuurliefhebbers komen ook aan hun trekken, met name op het grootste en landschappelijk gezien het mooiste eiland Tenerife. Deze eilanden zijn steeds meer in trek voor wandelbestemmingen vooral de toeristische jongere eilanden La Gomera en La Palma.