Rome

Vakantie Rome

Rome is de hoofdstad van italie en tevens de hoofdstad van de regio Lezzio is gelegen aan de westkust van midden Italie, ten zuiden van de regio Toscane, aan de Tyrrheense Zee. Rome ligt aan de rivier de Tiber. Rome is oorsronkelijk gebouwd op zeven heuvels, Palatijn, Avertijn, Capibot, Quirinaat, Viminaal, Esqulijn en Coelius.
Het ontstaan daar doen verschillende verhalen de ronde, volgens verschillende archeologen is Rome ontstaan in vier stappen.

Eerst kwamen er kleine nederzettingen van Latijnen op de Palatijn en op de Esquilijn, twee van de zeven heuvels op Rome, die deed zich voor in de tiende eeuw voor Christus.
Daarna ontstonden er nieuwe nederzettingen op de Palatinus, Esquilinus en op de Caelius. Rome Qudrata dit is het bondgenootschap, die werd opgericht tussen de twee nederzettingen op de Palatijn. Deze twee nederzettingen werden sterker op militair vlak. De eerste muur rond Palatijn kwam voor de achtste eeuw voor Christus. Er kwamen nog meer nederzettingen in de zesde eeuw voor Christus, op de drie heuvels. De Etrusken veroverden het geheel en verenigden de nederzettingen op de drie heuvels tot een stad. De laatste fase dat was tijdens de vierde eeuw voor Christus, toen breidde de stad zich uit verder uit tot de vier andere heuvels, waar nog geen nederzettingen waren. Rome kreeg een flinke omvang, doordat de zeven nederzettingen met een muur verbonden werden.

Toen het west Romeinse rijk was gevallen, toen verminderde de bevolking sterk, maar Rome bleef belangrijk als de stad waar de Paus zich zetelde, de Paus vertrok tijdelijk uit Rome aan het eind van de middeleeuwen tijdens het Westers Schisma. De Paus ging weg om een ander groot gebied in midden Italie te bestuderen. Na de Italiaanse eenwording in ongeveer 1860 werd Rome weer de hoofdstad.

De taal die hier gesproken wordt, was vroeger Latijns. Het dialect van Rome heeft veel afkortingen en vieze woorden, dit dialect heet Romanesco.

Er vinden in Rome ook verschillende evenementen plaats: viering van de stad van Rome, het May Day festival. Festa del San Pietro (dag van Petrus en Paulus) op 29 juni. Estate Romana, een jaarlijks zomerfestival met muziek, theater en film in de openlucht bijvoorbeeld in de parken Villa Ada en Villa Borghese, op het Forum Romanum en in de thermen van Caracalla. De marathon van Rome, met minimarathon van tien kilometer en fun run van vier kilometer.

De verschillende winkelstraten die in Rome te vinden zijn: Via Condotti, Via Borgognona, Via Margutta en Via Veneto. Cinecitta Due Contra Commerciale aan de Via Palmiro Togliatti, (Metro Cinecitta) is een winkelcentrum met onder andere supermarkt, kldeing en schoenen. Er zijn ook nog markten in Rome zoals Campo de Fiori, versmarkt, Mercato dei Fiori, Mercato delle Stampe.

In Rome heb je een zeer uitgebreid uitgaansleven. Cafe's zoals je in Nederland hebt zijn hier moeilijk te vinden, er zijn wel Italiaanse koffiebars. Als je drankjes staand in de bar drinkt dan is dit goedkoper dan op een terras of een zitplaats. Er zijn veel clubs, discotheken en veel restaurants waar je kunt eten en drinken. Campo de Fiori en de wijk Trastevere zijn bekend om het uitgaansleven. Er zijn meer dan honderd bioscopen, meestal met Italiaans nagesynchroniseerde buitenlands films.

Belangrijke bezienswaardigheden is Vaticaanstad. St. Pieter, de belangrijkste kerk van het Christendom met het ervoor gelegen St.Pietersplein. Het Vaticaans museum, een van de grootste kunstverzamlingen. Bekend is ook de Sixtijnse Kapel met schilderijen van Michel Angelo. Dan heb je ook nog het Antieke Rome hier bevinden zich Romeinse restanten. Het Forum Romanum, het oude politieke centrum. Het Colosseum, groot Amphi Theater uit de Romeinse tijd.

Wat ook heerlijk voor ontspanning is de thermen van Caracella en Diodetianus, gezondheid en vermaakcentra.

En verder wat te bezichtigen is, Het Pantheon, heilige Griekse plaats die omgevormd is tot een heilige Christelijke plaats. De andere bezienswaardigheden zijn: De Trevi-Fonteint waar je een muntstuk in moet werpen, zodat je terug zult keren naar Rome, met beeld van Neptunus. Piazza Navona, langwerpig plein met fonteinen, bekend vanwege zijn straatkunstenaars.

De meeste musea's en bezienswaardigheden zijn op maandag gesloten!. Vaticaanstad is het kleinste staatje van de wereld 0.4 kilometer maar ongeveer duizend inwoners. Aan het hoofd van Vaticaanstad staat de Paus. Deze zelfstandige kerkstaat wordt beveiligd door een eigen Zwitserse garde.

De metro van Rome heeft twee lijnen, A en B. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Colosseum en het Vaticaan zijn hiermee te bereiken. Een C lijn is in aanleg en lijn D staat gepland.

temperatuur tot en met juni is het erg aangenaam, in juli en augustus is het erg warm in Rome. In de winter kan de temperatuur onder het vriespunt dalen, maar sneeuw is zeldzaam.

In 1960 vond in Rome de Olympische Spelen plaats.

De verschillende spreekwoorden en gezegdes zijn:

Alle wegen leiden naar Rome, It Tuttle le Strade Portano a Roma.

Rome werd niet gebouwd in een dag, Roma Non Fu Costruita in un Giorno.

Gedraag je in Rome zoals Romeinen doen, Roma Compartati Come I Romani.

Er zijn zoveel verschillende musea's en bezienswaardigheden en dergelijke te bezoeken, veel te veel om op te noemen. Rome zoals men zelf weet is het echt een aanrader om naar toe te gaan. Om daar vijf dagen op vakantie te gaan is veel te kort, als je alles wilt zien dan moet je veel langer gaan. Eigenlijk heb je heelveel vakantie nodig om alles te kunnen bezichtigen, Rome is heel mooi.