Lago Maggiore

Vakantie Lago Maggiore

Lago Maggiore is het meest westelijk gelegen grote meer, dat gedeeltelijk in Zwitserland ligt, in het Italiaans wordt het meer ook wel Lago verbano genoemd, van Lacus Verbanus, de oude Romeinse benaming.

De westelijke oever van het deel van italie ligt in de regio Piemont, de oostelijke oever in Lombardije en het Zwitsere deel ligt in het kanton Ticino.

Lago Maggiore is ongeveer tweehonderd vierkante kilometer groot, bijna zestig kilometer lang en ongeveer acht kilometer breed. In de Alpen daar ligt het noordelijk deel, wat de overgang vormt tussen de Alpen en de Povlakte dit ligt in het zuidelijke deel van het heuvelland. De oppervlakte van Lago Maggiore ligt bovenzeeniveau boven de hondernegentig meter en onderzeeniveau onder de honderdtachtig meter, de zee is dieper dan driehonderdzeventig meter. Het meergebied ligt zowel als Italie en Zwitserland in het Italiaanstalig gebied.

Er liggen ook eilanden in Lago Maggiore, de bekendste die hier te vinden zijn is, Isola Madre, Isola dei Pescatori, De Borromeische eilanden en Isola Bella. Deze eilanden liggen in de grote baai of uitham van het meer naar het westen van Verbania.

Verschillende plaatsen aan Lago Maggiore is net zoals als andere grote meren, het Gardameer en het Comomeer, in een van de ijstijden door een gletsjer uitgeslepen. Aan de zuidkant is daar een morenwal achtergelaten die een soort dam vormt.

Lago Maggiore daar leven ook beroepsvissers. Er wordt ongeveer hondervijftig ton per jaar vis gevangen, Lago Maggiore bevat een Forelsoort die nergens anders ter wereld voorkomt.