Gardameer

Vakantie Gardameer

Het Gardameer is het best en meest gezochte meer van italie. Het gebied rond het meer heeft zowel ruige bergkarakter van de Alpen als het subtropische van de Middellandse Zee. De stranden bestaan grotendeels uit grind en kiezelstenen.

Het Gardameer is het meest oostelijk gelegen en tevens het grootste meer van Italie, tweeenvijftig kilometer lang en op zijn breedst achttien kilometer. Het Gardameer is bekend vanwege zijn vele surfmogelijkheden. De belangrijkste toeristenplaatsen zijn Riva en Garda.

Het landschap is bij het Gardameer erg mooi en heeft een schilderachtig karakter, dit komt door het diepe blauwe water, de oleanders, de citroenbomen en de cipressen.

Het Gardameer ligt in de regio's Lambardije, Trentino-zuid-Tirol en Veneto.

De grote watermassa is verdeeld in twee gedeeltes, het noordelijke deel is smal en ligt ingeklemd tussen steile bergen, waardoor het doet denken aan een Scandinavische Fjord. Het zuidelijk deel loopt uit in een breed bekken waar het schiereiland van Simione inpriemt.

Er liggen zeven kleine eilandjes in het Gardameer: Trimmelone bij Cassone, Sogno en Olivo ligt in de buurt van Malcesina, bij de rots van Manerba ligt San Biaggio, Garda eiland, Isola di Garda dat voor San Felice ligt.

De steile kalksteenhellingen bieden tot aan de oever een afwisselend gezicht met weiden, bossen, rotsen, heuvels, valleien, littekens van steenlawines, cipressen, olijfgaarden en wijngaarden.

In het Gardameer zijn er ook een hoop steile bergwanden te vinden, die worden flink doorsneden door een aantal flinke nauwe valleien. Er zijn een hoop valleien in het Gardameer.

Er stromen een aantal rivieren door het Gardameer, in het noorden van het meer liggen Varone, de Abole en de Ponale. In het westen van het meer vinden wij Campione bij San Michele, de Brasa, de San Giovanni bij Limone, de Brasa, Toscolano, Bornico en de Barbarano.

Er is ook nog een klien rivier die nog bevaarbaar is, dit is de Minico, stroomt bij Peschiera uit het Gardameer naar het zuiden, om ten zuiden van Mantua in de Po te stromen.

Aantal belangrijke plaatsen rond het Gardameer, Riva del Garda, Garda, Lonato, Sirmione en nog veel meer belangrijke plaatsen.

Het Gardameer was vervuild in de jaren zeventig en tachtig. Dit kwam door toedoen van industrieel en toeristisch afval en andere dingen waardoor het Gardameer ernstig vervuild was geraakt. Dit betrof een hoop milieusancties, vooral omdat het Gardameer heel belangrijk is voor het toerisme.

In het jaar 2005 werd de laagste waterstand ooit gemeten.

Het plaatsje Garda is een gemeente in de Italiaanse provincie van Verona.