Klimaat

Vakantie Klimaat

Klimaat

EF Hooggebergte klimaat in het noorden van Italië, Alpen en de Dolomieten. Middellandse Zee klimaat met droge zomers in het overgrote deel van italie. Er is ook wel neerslag te vinden in alle jaargetijden, de meeste neerslag valt aan de westkust overheersende westenwinden. Twee belangrijke windsoorten Sirocco vochtige warme wind uit het zuiden. Föhn bergwind in de Alpen in de zomer koud en in de winter warm.
Een apart verschijnsel in het Alpengebied is de Wettersturz, waarbij het weer van het ene op het andere moment omslaat. Een ander verschijnsel is de Temperaturumkehr op de toppen zonneschijn en in de dalen bewolking en mist.

Italië is natuurlijk op verschillende manieren te bereiken zowel met het vliegtuig, trein, auto en met de boot. Er zijn geen rechtstreekse treinverbindingen naar Italië u moet overstappen in Duisburg, Bazel of Brig. In Italië is er een uitgebreid spoorwegennet, waarop diverse soorten treinen rijden, variërend van snel en luxe (rapido) tot stoptrein (accelerato).

De belangrijkste veerhaven aan de Italiaanse Rivièra is Genua. Van hieruit kan men naar: Corsica, Sardinie, Sicilie en Tunesie.
Aan de Adriatische Zee bevinden zich diverse grote veerhavens ( Venetië, Ancona, Bari en Brindisi) die verbindingen onderhouden met Griekenland en Turkije. Cruises vanuit Nederland vlieg of buscruises.
Vertrekplaats voor cruises door westelijk Middellandse Zeegebied is Genua.
Vertrekplaats voor cruises door oostelijk Middellandse Zeegebied is Venetie.

De autosnelweg in Italië noemt men autostrada. Alle autostrada’s zijn tolwegen bij de bepaling van het tolbedrag wordt zowel naar het aantal afgelegde kilometers als naar de cilinderinhoud van de auto gekeken. De belangrijkste noordzuidverbinding in Italië is de Autostrada del Sole die vanaf Turijn via Milaan, Florence en Rome naar het zuiden voert. Andere bekende Autostrada’s is del’Adria langs de Adriatische kust en del Brennero vanaf de Brennerpas naar Bologna.