Italie

Vakantie Italie

italie gelegen aan de Middellandse Zee met een oppervlakte van 294.000 vierkante kilometer. Itali is acht keer zo groot als Nederland. Dit land wordt grotendeels begrensd door zee, van de omtrek van een kleine 7000 kilometer wordt zo een 5000 kilometer ingenomen door de verschillende kusten. Het vaste land lijkt op een laars. In die laars en de bijbehorende eilanden wonen ongeveer 60 miljoen mensen. De bevolking is niet gelijkmatig verdeeld over het land. Het noorden van Itali is duidelijk dichter bevolkt dan het zuiden. Het dunst bevolkt is het binnenland, waar de gebergten liggen. In dit land is de hoofdreligie het Roomse Katholicisme dit is niet vreemd met de stad Rome, het Rooms Katholieke centrum is het grootste centrum van de wereld, als hoofdstad. Vaticaan stad, gelegen in het centrum van Rome, heeft een aparte politieke status en is dus een apart land met een eigen vlag, een eigen munt, en eigen postzegels. In Itali is echter een vrij groot percentage niet-religieus. Wat erg kenmerkend is zijn de grote welvaartsverschillen tussen Noord en Zuid. Er bestaat een grote kloof tussen de rijke gendustrialiseerde noorden en het arme, agrarische zuiden dit wordt ook wel Mezzogiorno genoemd. Toeristisch gezien kan de volgende indeling gemaakt worden.De winter en watersport mogelijkheden in de Alpen, Dolomieten en de Italiaanse meren. De kunst en cultuurbestemmingen Venetie, Toscane, Rome en de zon en strandbestemmingen o.a. de Italiaanse Rivira en de Adriatische kust. De eilanden Sicili en Sardinie.

In de oudheid was Rome een grootmacht en op het hoogtepunt van Romeinse macht ( in de eerste eeuwen van de jaartelling) strekte het rijk zich uit over grote delen van West-Europa. Heelveel toeristen komen hiernaar toe voor de schatten die zijn overgebleven uit de oudheid. Elk deel van Itali zijn sporen zichtbaar uit de Romeinse tijd, verschilt van oude wegen, bruggen en aquaducten tot triomfbogen en theaters. Vooral in de late middeleeuwen in de elfde en zestiende eeuw. Vooral Noord-Itali voornamelijk de Toscaanse steden en Veneti kende een grote mate van welvaart, wat toen destijds resulteerde in veel fraaie kunsten en bouwwerken. De belangrijkste bouw en kunststijlen uit deze periode, in chronologische volgorde Romaans, Gotisch, Renaissance en Barok, zijn hier in ruime mate te bewonderen. Vooral de Renaissance, die het einde van de middeleeuwen markeert, heeft zijn sporen op indrukwekkende wijze achtergelaten in steden als Florence, Milaan en Rome. De twintigste eeuw was een zwarte bladzijde in de Italiaanse geschiedenis het bewind van de dictator Mussolini ( 1922-1943). Hij richtte de fascistische partij op en streed aan de zijde van Hitler in de tweede wereldoorlog.De hoofdstad van Itali is Rome, dit land is een republiek.

De Italiaanse keuken veel pastas en deeggerechten zoals spaghetti, macaroni en lasagne, dit in een verfijnde combinatie met groenten, vlees en saus over de gehele wereld bekend zijn. Pizza krokante, ronde deegbodem, waarop allerlei groenten en vis worden meegebakken, bij voorkeur te serveren met Italiaanse wijn bijvoorbeeld Lambrusco of Chianti. IJs vaak ambachtelijk gemaakt met natuurlijke ingredinten, de Italiaanse ijssalon vindt men ook veel buiten Itali, evenals Italiaanse restaurants.

Dan heb je ook nog de Folklore, maffia invloedrijk verbond van regionale politici en zakenlieden, waar de activiteiten zich vaak in het criminele circuit afspelen; de maffia gaat over lijken en is vooral op Sicili en in een stad als Napels erg invloedrijk. Er is natuurlijk ook in dit land heelveel cultuur en kunst te vinden, Italie is de bakermat van vele kunstuitingen en bouwstijlen, zoals: Romeins: Parallel lopend met de Romeinse overheersing aan het begin van de christelijke jaartelling, met onder andere aquaducten, theaters, thermen en Toscaanse zuilen. Romaanse middeleeuwse bouwkunst ongeveer tussen 1000 en 1200, waarin de bouw van kerken en kloosters centraal stond. Wat erg kenmerkend is zijn dikke muren, kleine vensters, toepassing van ronde bogen en tongewelven. Renaissance in de vijftiende en zestiende eeuw wedergeboorte van de kunst uit de oudheid, waarbij de mens meer centraal kwam te staan in de gotiek was dat de kerk en god, met bekende kunstenaars als Michelangelo en Leonardo da Vinci.

Italie is erg geschikt voor culturele vakanties in onder andere Toscane en Rome. Zowel in de winter als in de zomer kan u actieve vakanties houden in de Alpen en de Dolomieten. Zon en strandvakanties worden gehouden aan de Italiaanse Rivira, de Adriatische Zee en de Italiaanse meren in het noorden. Eilandvakanties naar Sardini en Sicili, vaak een combinatie van de eerste drie. Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Klimaat

EF Hooggebergte klimaat in het noorden van Itali, Alpen en de Dolomieten. Middellandse Zee klimaat met droge zomers in het overgrote deel van Italie. Er is ook wel neerslag te vinden in alle jaargetijden, de meeste neerslag valt aan de westkust overheersende westenwinden. Twee belangrijke windsoorten Sirocco vochtige warme wind uit het zuiden. Fhn bergwind in de Alpen in de zomer koud en in de winter warm.Een apart verschijnsel in het Alpengebied is de Wettersturz, waarbij het weer van het ene op het andere moment omslaat. Een ander verschijnsel is de Temperaturumkehr op de toppen zonneschijn en in de dalen bewolking en mist.

Itali is natuurlijk op verschillende manieren te bereiken zowel met het vliegtuig, trein, auto en met de boot. Er zijn geen rechtstreekse treinverbindingen naar Itali u moet overstappen in Duisburg, Bazel of Brig. In Itali is er een uitgebreid spoorwegennet, waarop diverse soorten treinen rijden, varirend van snel en luxe (rapido) tot stoptrein (accelerato).

De belangrijkste veerhaven aan de Italiaanse Rivira is Genua. Van hieruit kan men naar: Corsica, Sardinie, Sicilie en Tunesie. Aan de Adriatische Zee bevinden zich diverse grote veerhavens ( Veneti, Ancona, Bari en Brindisi) die verbindingen onderhouden met Griekenland en Turkije. Cruises vanuit Nederland vlieg of buscruises.Vertrekplaats voor cruises door westelijk Middellandse Zeegebied is Genua.Vertrekplaats voor cruises door oostelijk Middellandse Zeegebied is Venetie.

De autosnelweg in Itali noemt men autostrada. Alle autostradas zijn tolwegen bij de bepaling van het tolbedrag wordt zowel naar het aantal afgelegde kilometers als naar de cilinderinhoud van de auto gekeken. De belangrijkste noordzuidverbinding in Itali is de Autostrada del Sole die vanaf Turijn via Milaan, Florence en Rome naar het zuiden voert. Andere bekende Autostradas is delAdria langs de Adriatische kust en del Brennero vanaf de Brennerpas naar Bologna.

Error!
No 'Flexi_Pages_Widget' widget registered in this installation.